Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

m21 Galéria

hu
Archív
m21 Galéria |

Munkácsy a Zsolnay Negyedben

Jegytípusok

 • Felnőtt

  2000 Ft

 • Diák

  1600 Ft

 • Nyugdíjas

  1600 Ft

 • Pedagógus

  1600 Ft

 • Csoportos (teljes árú jegyből)

  1700 Ft / fő

  10 fő felett
 • Családi

  6500 Ft

  2 szülő, 2 gyermek

A kiállítás hétfőtől vasárnapig 10:00 - 17:00 óra között látogatható. A kiállításon ingyenesen letölthető a Visitorguide alkalmazás, melynek segítségével minden műalkotásról részletes leírást olvashatnak, vagy hallgathatnak meg a látogatók. A kiállításon fotózni csak fotójegy megváltásával lehet, a vakuzás nem megengedett.

Jegyvásárlás
Archív

Munkácsy a Zsolnay Negyedben

Jegyinfó

A világhírű magyar festőzseni kiállítása, Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtő kollekciójából.

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériája általában a kortárs képzőművészet bázisa, idén azonban a világhírű magyar festőzseni kiállításának ad otthont fél éven át: a legnagyobb és legátfogóbb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjtemény május 17-től november 10-ig december 1-ig tekinthető meg.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítást meghosszabbítottuk december 1-ig!

A kiállítás hétfőtől vasárnapig 10:00 - 17:00 óra között látogatható.

  

A kiállítást szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZsÖK) ezzel a tárlattal tiszteleg a 175 éve született festőóriás előtt. A kiállított gyűjtemény Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtő kollekciójának része. Vitathatatlanul ez a legnagyobb anyagi értéket képviselő Munkácsy-magángyűjtemény, egyben a legátfogóbb is, ugyanis Munkácsy életművének valamennyi szakaszából őriz festményeket. Szerepel köztük az Ásító inas (1896), amely a legismertebb magyar festmények egyike, reprezentálva Munkácsy korai periódusát. De a művész pályaívét követve megjelennek a bibliai témájú művek, a szalonzsánerek és a késői melankolikus tájképek is.

A kiállításon Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepel, összesen 58 mű és közel 20 fotó. Külön színfolt a kiállításban a Munkácsyt megjelenítő, más ismert művészek – például Rippl-Rónai József, Hans Temple, Halmi Artúr, Pásztor János – által készített művek csoportja.

A tárlat különlegességét az adja, hogy három kép most először lesz látható! Ezek közé tartozik Munkácsy Mihály Műteremben V. című képe, amely a festő "Műterem"-sorozatába illeszkedik. A téma kidolgozása során Munkácsy több előképet, tanulmányt készített, különösen nagy hangsúlyt fektetve a színfoltok kifejező, expressszív kezelésére. Most először lesz látható a Tanulmány az Éjszakai csavargók című képhez és Halmi Artúr: Munkácsy Mihály Párizsi műtermében című alkotása is. Ugyancsak itt debütál 6 db, korábban soha ki nem állított rajz, köztük egy rendkívül korai kompozíciós vázlat, egy késői önarckép, Liszt Ferenc arcképe és vázlatok a Golgotához.

Munkácsy Mihály (1844-1900) a legnagyobb társadalmi elismerést aratta a magyar festők között itthon és külföldön; a francia Becsületrend parancsnoka volt, műtermében arisztokraták, uralkodóházak tagjai, korának legnevesebb művészei fordultak meg. A legismertebb magyar festő itthon, és az 5 legismertebb magyar festők egyike a világban.

Zsolnay Vilmos és Munkácsy Mihály kortársak voltak, mindketten szakterületük világhírű mesterei. Alkotótevékenységük páratlan eredménye ezúttal – komplex és lenyűgöző élményt kínálva – egymás szomszédságában tekinthető meg a Zsolnay Kulturális Negyedben.

 

Szeptember 24-től két új festménnyel bővült a kiállítás! Az Erdőrészlet II. című tájkép most először látható a nagyközönség számára.  A másik festmény egy zsánerkép, melynek címe A bogrács.

Hasonló programok

  Még több program

  Kapcsolódó galériák

  Kapcsolódó hírek

  Támogatók